1-Engelli Hakları Arasında Fatura İndirimi:

Engelli vatandaşlar su faturaları üzerinde % 50 indirimden yararlanma hakkına sahiptirler. Engelli bireyin yaşadığı hanede ikamet eden vasisi, birey adına indirim başvurusunda bulunur. Eğer, engellilik durumu başvuru için bizzat müracaatın önüne geçmiyor ise kişi kendi indirim talep eder.

2-Engelli Vatandaşlar İçin Erken Emeklilik Hakkı:

Engelli vatandaşlar için erken emeklilik hakkı; işe giriş yaptıktan sonra herhangi bir kaza sonucunda engelli hale gelip de yüzde 60 oranında çalışma engeline sahip olan vatandaşların elde etmiş olduğu bir haktır. Ancak malulen emekli olabilmek için engelli vatandaşların belirli şartları da taşıyor olması gerekmektedir. Malulen emekli olmak için gereken şartları taşıyan kişiler, erken emeklilik hakkı kazanmış olurlar.

3-Engelli Vatandaşlar İçin Ücretsiz Ulaşım Hakkı:

Engel çeşidi fark etmeksizin, % 40 ve üzeri oranda engellik durumu taşıdığı sağlık raporu ile sabit olan bireyler, ücretsiz engelli ulaşım hakları yararlanır. % 40 engelli sağlık raporu olan vatandaşlar, şehir içi otobüs, metro, deniz yolları, TCDD demir yolları, Türk Hava Yolları uçakları ile ulaşım çeşitlerini tercih etmeleri halinde her hangi bir ücret ödemeden diledikleri yere gitme hakkında sahiptirler.

4-Engelli Çocuğu Olan Çalışanların Hakları:

A-Gelir Vergisi İndirimi.
Engelli çocuğu olan kamu,özel sektör çalışanları ve serbest çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanırlar.Engel oranı değişikliğinde ilgili vergi dairesine bildirim zorunluluğu vardır.

B-Nöbet Muafiyeti ve İzin Hakkı:
Kamu kuruluşlarında çalışan engelli çocuğu olan memur anne ve babalara nöbet ve fazla mesai muafiyeti vardır. Ayrıca bakıma muhtaç yakını olan çalışanlara günlük bakım izni konusunda kolaylık tanınması sağlanmıştır.

C-Mazeret İzni:
En az yüzde % 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması hâlinde, hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir sene içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar kadar, ”mazeret" izni verilir.

5-Engelli Hakları Arasında Muayenede Sıra Önceliği:

Engelli vatandaşlar hastanede yapılan rutin kontroller için ve ya acil bir hastalığın gelişmesi halinde ilk olarak muayeneye girme ve tedaviden yararlanma hakkına sahiptirler. Hastanede doktor muayenesine gitmiş olan engelli bir vatandaş sıra kaydından yararlanırken, engelli kimlik kartını veya sağlık raporunu göstererek, beklemeden muayenesine girmektedir.