Engel-Siz Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülgün Yorgancılar, Türkiye Beyazay Derneği Sekreteri Müslüm İnan, Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) Başkanı Filiz Yörükoğlu, Mersin Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Nalan Bakır ve Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği Başkanı Kamil Hamidullah, koronavirüs sürecinde engelli bireylerinin yaşadıkları sorun ve sıkıntıları Sivil Sayfalara değerlendirdiler. Dernek temsilcileri, pandemi sürecinde engelli bireylerin ciddi manada etkilendiklerini ve tedavi süreci ile ilaç başta olmak üzere birçok alanda erişim sorunu yaşadıklarını belirttiler.



“Medikal Malzeme Erişiminin Kısıtlı Olması Ciddi Sorun”

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) Başkanı Filiz Yörükoğlu, engelli bireylerin; yoksulluk, çoklu engel durumu ve ayrımcılıkla mücadele ettiğini hatırlatarak başlıyor sözlerine. Pandemi nedeniyle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kapanmasının engellilerin eğitimden mahrum kalmasına neden olduğunu söyleyen Yörükoğlu, özel eğitim online olarak telafi edilmeye uğraşılsa da birebir eğitimin yerini tutamadığını belirtiyor.


“Engelli Bireylerin Psikolojik ve Maddi Desteğe İhtiyaçları Var”

Mersin Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Nalan Bakır ise birçok sorunla baş etmeye çalışan engelli bireylerin ayrıca ailelerini geçindirebilmek için de çalıştıklarını ve iş kaybına neden olduklarını kaydetti. Bakır şunları belirtti: “Korona virüsten engelli arkadaşlarımız hem maddi hem manevi olarak tabi ki etkilendiler. Biliyorsunuz kendi hayatını idame etmek için sokaklarda çalışan engelliler var. Birçoğu psikolojik olarak zaten çökmüş durumdalar ve maddiyatları da kısıtlı olunca ister istemez daha da psikolojik olarak çöküntü yaşıyorlar. Kaygıları süren engelli bireylerin psikolojik ve maddi desteğe ihtiyaçları var. Özellikle kimsesi olmayan ve yalnız yaşayan bireylere bu destekler verilmeli. Pandemi sürecinin etkisi süreçten sonrada devam edecektir.”

KAYNAK: www.sivilsayfalar.org